Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГОСТРА НИРКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГОСТРА НИРКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ

Гостра ниркова недостатність

Гостра ниркова недостатність (ГНН) – це гостре порушення роботи нирок. Ця патологія характеризується різким порушенням фільтраційної, секреторної та видільної функції нирок. Це небезпечний стан вимагає термінової медичної допомоги та інтенсивної терапії.

Причини гострої ниркової недостатності

Причини, за якими може розвинутися ГНН, поділяють на три основні групи:

  • Преренальні причини. До цих причин відносяться переважно шокові стани, такі як колапс, важка аритмія, шоковий стан, сильні крововтрати та серцева недостатність.
  • Ренальні причини. В цьому випадку гостру ниркову недостатність провокує некроз канальців, який розвивається внаслідок впливу алкоголю, токсичних речовин, деяких медикаментів, поганого кровопостачання нирок або ряду гострих захворювань нирок.
  • Постренальні причини. Гостра ниркова недостатність розвивається внаслідок механічного порушення виділення сечі. Це може бути закупорка сечоводів каменем, який розвинувся в результаті прогресування сечокам'яної хвороби, пухлини простати, сечового міхура та т.ін.

Симптоми гострої ниркової недостатності

Гостру ниркову недостатність поділяють на 4 стадії, кожна з яких має свою симптоматику.

Початкова стадія. На цій стадії з'являється неспецифічна симптоматика, схожа з багатьма іншими патологіями, людина відчуває сонливість, підвищену слабкість, нудоту, втрачається апетит. Тривати вона може від пари годин до декількох днів.

Олігоанурична стадія. На цій стадії різко зменшується кількість сечі, що виділяється, порушується водно-сольовий обмін та кислотно-лужний баланс. Ця стадія проявляє себе набряками, нудотою, блювотою, розладом процесу випорожнення, головним болем. Людина може впасти в кому. Триває ця стадія в середньому півтори-два тижні.

Діуретична стадія. Це стадія поступового відновлення. Збільшується кількість сечі, нирки поступово відновлюють свою функцію фільтрації, але патологічні зміни в тканинах ще присутні. Середня тривалість цієї стадії 10-14 днів.

Стадія одужання. На цій стадії відбувається остаточне відновлення всіх функцій нирок. На це зазвичай потрібно від півроку до року. Можливий варіант, коли повного одужання не настає та виникає хронічна ниркова недостатність.

У якості ускладнень ГНН можуть виникати сепсис, серцева недостатність, аритмічні порушення, перикардит та багато іншого. ГНН може загрожувати життю і привести до летального результату.

Діагностика гострої ниркової недостатності

Головна ознака гострої ниркової недостатності– збільшення в крові концентрації калію та азотистих речовин, і зміна кількості сечі, а також ряд інших характеристик крові і сечі. Визначають їх за допомогою лабораторних аналізів сечі і крові.

Крім того, робиться сонографія нирок та сечового міхура, проводиться УЗДГ судин нирок. Для уточнення діагнозу може знадобитися біопсія тканин нирки.

Лікування гострої ниркової недостатності

Лікування гострої ниркової недостатності повинно проводитися негайно. Основні завдання – вплив на причину, яка призвела до порушення функції нирок, нормалізація життєво важливих параметрів, відновлення функціональності нирок.

Для кожної стадії є своя тактика лікування. На перших стадіях – це невідкладні заходи, на відновлювальних стадіях – довгострокова тактика, яка працює для нормалізації стану.

При підозрі на гостру ниркову недостатність потрібно терміново доставити людину до лікарні для медичних маніпуляцій. Від того як швидко це буде зроблено, може залежати її життя.