Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Гострі кишкові інфекції (ГКІ)

Для лікування ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (ГКІ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (ГКІ)

Терміном гострі кишкові інфекції об'єднують велику групу інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту зі схожим механізмом розвитку і клінічною картиною. Для них характерна швидка поява симптомів, гострий перебіг і сприятливий прогноз.

З гострими кишковими інфекціями можуть стикатися як дорослі, так і діти. Однак в дитячому віці рівень захворюваності в 3-4 рази вищий. Поширеність ГКІ найбільш висока серед дітей першого року життя — ними частіше всього страждають ті малюки, які знаходяться на штучному чи змішаному вигодовуванні.

Причини

Головною причиною ГКІ є зараження бактеріями або вірусами, які ушкоджують шлунково-кишковий тракт. Головним шляхом поширення інфекції є харчовий — більш ніж в 80% випадків розвиток хвороби пов'язаний з вживанням неякісних продуктів харчування (м'ясо, риба, молочні продукти, кондитерські та ковбасні вироби, яйця, салати і т.д.).

Для всіх гострих кишкових інфекцій характерна виражена сезонність. Серед дорослих спалахи ГКІ найчастіше виникають у весняно-літній період, що можна пояснити спекою і великою кількістю масових заходів (весіль, випускних, ювілеїв і т.д.).

Найбільш часті збудники ГКІ:

  • сальмонели;
  • шигели;
  • ентеробактери;
  • клебсієли;
  • протеї;
  • стафілококи;
  • ротавіруси.

В останні роки спостерігається виражена тенденція до зміни етіологічної структури ГКІ, яка особливо явно проглядається у дітей. Якщо раніше збудниками найчастіше ставали бактеріальні агенти, то зараз відчутно зросла кількість ротавірусних кишкових інфекцій. Примітно, що для вірусних діарей більш характерне зростання захворюваності в зимовий час.

Симптоми гострих кишкових інфекцій (ГКІ)

При гострих кишкових інфекціях у хворих спостерігається запалення і збільшення проникності слизової оболонки тонкого кишечника. В результаті цього підвищується температура тіла, з'являється нудота і блювота, розвивається тривала діарея і зневоднення. Найбільш небезпечним при ГКІ є втрата рідини — при відсутності корекції вона може викликати серйозні ускладнення.

Діагностика і лікування

Встановити факт наявності гострої кишкової інфекції зазвичай дуже просто — в більшості випадків лікарі роблять це на підставі характерної клінічної картини хвороби. Однак визначити природу ГКІ часто буває вкрай складно через схожість симптомів. У деяких випадках для з'ясування етіології захворювання можуть робити копрологічне дослідження, ІФА, ПЛР.

Першим і найбільш важливим кроком в лікуванні ГКІ є дезінтоксикаційна і регідратаційна терапія — відновлення об'єму рідини, яка була втрачена в результаті блювоти і діареї. Хворим з кишковими інфекціями в першу чергу призначають ентеросорбенти, полііонні розчини для внутрішньовенного введення, пероральні регідратаційні засоби і рясне пиття.

Оскільки всі ГКІ супроводжуються розвитком дисбактеріозу, важливим кроком в їх лікуванні є відновлення нормального складу кишкової мікрофлори. З цією метою хворим призначають пробіотики — засоби, що містять лакто-і біфідобактерії (Хілак Форте, Біфідумбактерин та інші).