Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування НІЧНИЙ ЕНУРЕЗ У ДІТЕЙ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НІЧНИЙ ЕНУРЕЗ У ДІТЕЙ

Нічний енурез у дітей

Нічний енурез у дітей – це стан, коли під час сну порушується контроль сечовипускання, в результаті чого відбувається підтікання сечі. Протягом ночі таке може відбуватися кілька разів. Більш схильні до нічного енурезу хлопчики.

До 5 років енурез під час сну не вважається патологією, адже до цього віку рефлекс на сечовипускання може бути ще не сформований. Цей розлад може виникати з різних причин, тому при енурезі може знадобитися консультація різних лікарів.

Причини нічного енурезу у дітей

У нормі, коли в сечовому міхурі накопичується певна кількість сечі, вона тисне на стінки міхура і в мозок надходить сигнал, що потрібно прокинутися та сходити в туалет. Але при енурезі ця схема не спрацьовує.

Серед причин, що призводять до енурезу у дітей:

  • Відставання в розвитку церебральних центрів сечовипускання.
  • Гормональні порушення. Наприклад, енурез може виникнути при хворобах щитоподібної залози, ожирінні, цукровому діабеті.
  • Сильний стрес. Привести до енурезу можуть скандали в родині, розлучення батьків, переїзд, конфлікти в школі та багато іншого.
  • Спадкова схильність. Доведено, що якщо в одного або обох батьків був енурез, то це значно підвищує ймовірність його появи у дитини.
  • Хвороби сечостатевої системи. Викликати енурез можуть, наприклад, звуження сечовипускального каналу, пієлонефрит, цистит та інші захворювання.

Часто при появі енурезу виявляється вплив відразу декількох чинників.

Виділяють первинний та вторинний нічний енурез. Про первинний енурез говорять, коли нічне нетримання сечі спостерігається постійно. Вторинний енурез - коли енурезу не було пів року або більше, але потім він знову з'явився.

Симптоми нічного енурезу у дітей

Головний симптом нічного енурезу - нетримання сечі під час нічного сну. Таке може відбуватися щоночі або спостерігатися, наприклад, раз на тиждень або навіть на місяць.

У деяких дітей епізоди нетримання сечі можуть виникати також і днем. Крім того, можуть з'являтися інші симптоми: дуже часті або навпаки рідкісні позиви до сечовипускання, слабкий струмінь і т. ін.

Додатково при енурезі дитину часто турбують: підвищена тривожність, проблеми зі сном, заїкання, страхи, синдром підвищеної рухової активності.

Діагностика нічного енурезу у дітей

Діагностується нічний енурез за фактом нічного нетримання сечі. Але для того, щоб ефективно усунути проблему в першу чергу потрібно зрозуміти причини її появи. Для цього може знадобитися консультація у різних фахівців: педіатра, уролога, ендокринолога, невролога.

  • Проводиться огляд зовнішніх статевих органів,
  • Призначаються аналізи сечі та крові,
  • Робиться УЗД нирок і сечового міхура, цистографія, урографія, урофлоуметрія,
  • При необхідності призначаються енцефалограма, рентген спинного мозку та інші діагностики для того, щоб знайти можливі неврологічні порушення.
  • Ведеться щоденник сечовипускань.

Лікування нічного енурезу у дітей

Терапія енурезу зазвичай вимагає комплексного підходу та включає вживання медикаментів, фізіотерапію і психотерапію.

В першу чергу батькам рекомендують простежити, щоб дитина менше пила на ніч, щоб вона сходила в туалет перед сном та спорожнила сечовий міхур. Використовуються спеціальні енурезні будильники, які реагують на появу перших крапель сечі вночі й будять дитину. Таким чином з часом дитина привчається прокидатися, коли вночі з'являється потреба в спорожненні сечового міхура.

Можуть призначатися лікарські засоби, наприклад, ноотропи, антихолінергічні препарати. Якщо присутня супутня інфекція сечостатевої системи, то призначаються антибіотики.

Може призначатися фізіотерапія: електрофорез, магнітотерапія, рефлексотерапія.

Якщо причиною енурезу є психологічні чинники, мають місце невротичні розлади, то рекомендується робота з психологом.

Правильний підхід та виконання всіх рекомендацій лікаря допоможе дитині повністю взяти контроль за сечовипусканням в нічний час.