Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Неврит зорового нерва

Для лікування НЕВРИТ ЗОРОВОГО НЕРВА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НЕВРИТ ЗОРОВОГО НЕРВА

Невритом називають поширене захворювання зорового нерва, яке може мати запальну, інфекційну або демієлінізуючу природу. На сьогоднішній день хвороба є однією з головних причин втрати зору — в структурі очної інвалідності її частка становить цілих 28%. Висока частота інвалідизації обумовлена ​​розвитком часткової атрофії нервових волокон, що викликає незворотні зміни в зоровому нерві.

Незважаючи на те, що в більшості випадків неврит зорового нерва добре піддається лікуванню, іноді він може набувати хронічного перебігу і викликати безповоротну втрату зорових функцій.

Види невриту

Анатомічно зоровий нерв утворюється світлочутливими нервами сітківки, і ділиться на інтраокулярний і ретробульбарний відділи. Залежно від того, яка частина зорового нерва була втягнута в патологічний процес, виділяють кілька видів невриту:

  • оптичний папіліт — характеризується запаленням тієї частини зорового нерва, яка знаходиться всередині очного яблука;
  • ретробульбарний неврит — вражає очний нерв за очним яблуком;
  • нейроретиніт — проявляється поєднаним запаленням сітківки та зорового нерва.

Найбільш важкий і прогностично несприятливий перебіг має ретробульбарний неврит. Досить часто він супроводжується дегенеративними змінами нервових волокон і призводить до клінічно значущого зниження гостроти зору.

Причини

У дорослому віці неврит зорового нерва найчастіше буває викликаний розсіяним склерозом — хронічним аутоімунним захворюванням, яке викликає демієлінізацію нервових волокон.

Набагато рідше причиною хвороби бувають:

  • інфекційні захворювання (тиф, скарлатина, дифтерія, туберкульоз, сифіліс, ревматизм);
  • фокальні інфекції (запальні захворювання придаткових носових пазух, ротової порожнини, зубів);
  • гострі і хронічні отити, тонзиліти;
  • інфекції ЦНС (менінгіти, арахноїдити, енцефаліти, абсцеси мозку і т.д.).

Неврити не слід плутати з токсичними ураженнями зорового нерва, які розвиваються внаслідок інтоксикацій. Отруєння можуть викликати етиловий або метиловий спирт, нікотин, свинець, миш'як, барбітурати, сульфаніламіди та деякі інші речовини.

Симптоми невриту зорового нерва

Основною ознакою невриту є погіршення або повна відсутність зору на ураженому оці. У деяких людей можуть з'являтися фіксовані плями (скотоми) або туман перед очима, а також болі при русі очним яблуком і натисканні на око.

Діагностика і лікування

У більшості випадків діагноз ставлять на підставі характерної клінічної картини і даних об'єктивного обстеження. Для уточнення причини невриту можуть робити МРТ і деякі лабораторні дослідження (наприклад, визначення MOG-IgG при розсіяному склерозі).

Лікування починають із загальної протизапальної, дезінтоксикаційної і десенсибілізуючої терапії. Хворому призначають системні кортикостероїди (Преднізолон, Дексаметазон) і антигістамінні засоби (Димедрол, Супрастин). Разом з тим йому вводять 40% розчин глюкози, 1% розчин перманганату калію, вітаміни В1, В6, В12 і В15. Для більш вираженого протизапального ефекту додатково призначають субкон'юнктивальні або ретробульбарного ін'єкції стероїдних гормонів (Гідрокортизон).

Надалі в схему терапії включають ін'єкції нікотинової кислоти, ретробульбарні ін'єкції АТФ та судинорозширювальні засоби.