Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Невралгія язикоглоткового нерва

Для лікування НЕВРАЛГІЯ ЯЗИКОГЛОТКОВОГО НЕРВА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НЕВРАЛГІЯ ЯЗИКОГЛОТКОВОГО НЕРВА

Глософарингеальна невралгія (невралгія язикоглоткового нерва) є рідкісним неврологічним захворюванням, яке проявляється нападами гострого болю в ділянці язика і мигдаликів. У багатьох людей біль іррадіює в піднебінну фіранку, глотку, шию, вухо, око або нижню щелепу. Через схожу клінічної картини захворювання часто плутають з невралгією трійчастого нерва. Для обох хвороб характерний тривалий хронічний перебіг з чергуванням ремісій і загострень.

Особливості больового синдрому

Глософарингеальна невралгія проявляється короткочасними (не більше 1-3 хвилин) нападами сильного болю, які часто супроводжуються відчуттям пересихання в горлі. Хворобливі відчуття з'являються з боку пошкодженого нерва і мають односторонню локалізацію. Після завершення нападу у багатьох хворих спостерігається гіперсалівація — підвищене слиновиділення.

Напади невралгії можуть спровокувати:

  • активні рухи язиком;
  • процес ковтання;
  • кашель, позіхання, чхання;
  • холодна або гаряча їжа;
  • механічне подразнення кореня язика або мигдалин.

У деяких людей больові напади супроводжуються запамороченням, нудотою, артеріальною гіпотензією і навіть втратою свідомості. Причиною цього є пригнічення судинного центру в результаті надмірного подразнення дев'ятої пари черепно-мозкових нервів.

Характерною відмінністю невралгії язикоглоткового нерва є полегшення болю при нанесенні на корінь язика спрею з анестетиком (наприклад, Лідокаїном). Цю особливість хвороби нерідко використовують в діагностичних цілях.

Причини

Класична глософарингеальна невралгія найчастіше обумовлена ​​здавленням язикоглоткового нерва судинною гілкою в ділянці довгастого мозку. Вторинна (або симптоматична) невралгія завжди виникає на тлі інших хвороб ЦНС, будучи однією з їх складових. Причиною вторинної невралгії найчастіше стають судинні мальформації, внутрішньочерепні пухлини або новоутворення в області шиловидного відростка скроневої кістки.

Діагностика і лікування

У більшості випадків діагноз ставлять на підставі типової клінічної картини хвороби. При необхідності хворому роблять додаткове обстеження (КТ, МРТ, рентгенографію), що дозволяє виявити причину невралгії, а також виключити пухлини та інші можливі захворювання.

Глософарингеальну невралгію лікують протиепілептичними засобами, такими як Габапентин, Окскарбазепін, Фенітоїн, Ламотриджин, Баклофен та інші. При необхідності хворим призначають антидепресанти (Амитриптилин), які в помірних дозах надають додаткову знеболюючу дію. В якості симптоматичних засобів також можуть використовувати Діазепам і судинні препарати (Нікотинова кислота, Трентал, Пентоксифілін і т.д.).

При неефективності медикаментозної терапії глософарингеальну невралгію можуть лікувати хірургічним шляхом. Найбільш поширеним і ефективним нейрохірургічним методом лікування сьогодні є мікроваскулярна декомпресія корінця язикоглоткового нерва. Дана операція дозволяє усунути тиск з боку пульсуючою артерії і тим самим позбавити людину від больового синдрому, що приносить масу страждань.