Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування НЕСТАЧА ВІТАМІНІВ ГРУПИ В:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НЕСТАЧА ВІТАМІНІВ ГРУПИ В

Нестача вітамінів групи В

Вітаміни групи В необхідні для нормального функціонування нервової системи, підтримки роботи мозку і здорового стану шкіри, волосся та нігтів. Оскільки організм людини не може синтезувати їх самостійно, вони повинні щодня потрапляти ззовні разом з продуктами харчування. Низький вміст вітамінів групи В в раціоні швидко призводить до гіповітамінозу і появи цілого ряду неприємних симптомів.

Причини

Найчастіше гіповітаміноз В розвивається у людей, чий раціон одноманітний і не містить достатньої кількості необхідних речовин. Іноді причиною стають хронічні захворювання кишечника і органів шлунково-кишкового тракту, які супроводжуються порушенням всмоктування нутрієнтів. До вітамінодефіциту також може призводити алкоголізм, куріння, підвищені розумові та фізичні навантаження, вагітність, хвороби щитовидної залози і серцево-судинної системи.

Оскільки всі вітаміни групи В є водорозчинними, вони швидко переробляються і виводяться, не накопичуючись в організмі у вигляді резервного депо. Тому навіть нетривала їх нестача в раціоні незабаром дає про себе знати, проявляючись малопомітними на перший погляд симптомами.

Симптоми

Дефіцит вітамінів групи В в першу чергу позначається на стані нервової системи, розумової працездатності та психічному здоров'ї людини. Крім цього у багатьох людей з вітамінодефіцітом погіршується апетит, знижується імунітет, порушується робота шлунково-кишкового тракту, розвивається анемія та різні шкірні захворювання.

Основні ознаки гіповітамінозу В:

  • часті головні болі;
  • дратівливість;
  • безсоння;
  • депресія;
  • підвищена стомлюваність;
  • зниження працездатності;
  • загальна слабкість і апатія;
  • м'язова слабкість;
  • відчуття печіння і оніміння в кінцівках.

Тривалий дефіцит окремих вітамінів групи В може призводити до розвитку цілого ряду захворювань. Зокрема, виражена нестача вітаміну В1 може стати причиною хвороби бері-бері та геморагічного поліоенцефаліту, дефіцит В3 — пелагри, B9 і B12 — відповідно фолієводефіцитної і В12-дефіцитної анемії.

Діагностика і лікування

Визначити наявність вітамінодефіциту можна за його характерними проявами і за допомогою лабораторно-аналітичних методів діагностики. При необхідності людину також можуть направити на консультації до профільних фахівців (ендокринолога, невропатолога і т.д.) для уточнення причини гіповітамінозу або лікування його ускладнень.

Для усунення браку вітамінів В пацієнтам рекомендують нормалізувати режим харчування і спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок та усунути дію стресових чинників. Оскільки вітаміни групи В знаходяться в складній синергетичній взаємодії один з одним та іншими вітамінами, приймати їх краще в складі полівітамінних і мінеральних комплексів. Такі засоби допоможуть компенсувати наявні дефіцити і забезпечити організм всіма необхідними йому речовинами.