Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОРУШЕННЯ СНУ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОРУШЕННЯ СНУ

Порушення сну

Порушення сну – це проблема, з якою стикається величезна кількість людей (від 8 до 15% населення планети). Вона може виникнути в будь-якому віці і доставити досить серйозні неприємності. Однак в більшості випадків стан можна скорегувати, поліпшивши якість сну.

Причини порушень сну

Причини порушення сну можуть бути різними, серед основних:

  • стресові ситуації,
  • наслідки вживання алкоголю,
  • вживання деяких лікарських препаратів,
  • неврологічні захворювання,
  • хвороби ендокринної, серцево-судинної систем,
  • апное сну.

Слід також вказати ряд чинників, які можуть порушувати процес нормального сну. Це нічне нетримання сечі, яке більш характерно для дитячого віку, нічні страхи, порушення нормального добового циклу сну, неспання та т. ін.

Види порушень сну

Порушення сну можуть бути первинними та вторинними (в другому випадку проблеми зі сном можуть виникати на тлі розвитку якихось захворювань).

Крім того порушення сну поділяють на кілька груп:

  • Безсоння (інсомнія). Характерна особливість цього типу порушень – проблеми з засипанням.
  • Гіперсомнія. В цьому випадку виникає надмірна сонливість, яка не проходить навіть після тривалого нічного сну (понад 10 годин).
  • Парасомнії. Охоплює ряд розладів сну, таких як розлад пробудження, сомнамбулізм, ходіння уві сні, нічні жахи, нічний енурез.
  • Порушення сну, викликані зміною часових поясів.

Симптоми порушень сну

Симптоматика дуже відрізняється в залежності від того, який саме вид порушень сну має місце. Так, наприклад, при безсонні характерним порушенням сну є складності із засинанням вечорами, неможливість швидко заснути після того, як вночі встав в туалет. При гіперсомнії характерна постійна сильна сонливість, яка не проходить після нічного або денного сну будь-якої тривалості.

У разі виникнення проблем зі сном спостерігаються дратівливість, проблеми з працездатністю та зосередженістю. Порушення сну зазвичай також супроводжуються підвищеною втомою.

Тривалі порушення сну можуть спровокувати виникнення неврозів, психозів, призводити до нервового виснаження, занепаду сил. Тому якщо ви відчуваєте, що у вас проблеми зі сном, потрібно звернутися за допомогою до лікаря та постаратися поліпшити стан.

Діагностика порушень сну

Діагностикою та лікуванням порушень сну займаються сомнолог або невролог. У більшості випадків порушення сну можна діагностувати за характерними ознаками. Але в деяких випадках призначається додаткове дослідження – полісомнографія. Суть цієї методики в тому, щоб перевірити якість сну людини. Для цього людина проводить ніч в спеціальній лабораторії сну, де до неї підключаються спеціальні датчики, які зможуть реєструвати важливі показники під час сну, такі як біоелектрична активність мозку, насиченість крові киснем і т. ін.

Лікування порушень сну

Якщо порушення сну пов'язані з іншими захворюваннями, то потрібно лікувати патології, що провокують проблеми зі сном. Для нормалізації сну рекомендується звернути увагу на режим дня, завести звичку засинати та прокидатися в один і той же час, добре провітрювати спальню, забезпечити собі достатню фізичну активність, оздоровити раціон.

Призначається відповідна медикаментозна терапія. У разі безсонні лікар може прописати снодійні препарати, можливо також застосування антидепресантів. У деяких випадках призначаються нейролептики.

У разі гіперсомнії застосовуються препарати, які стимулюють роботу нервової системи.

Правильно підібрана медикаментозна терапія разом з корекцією способу життя і режиму дня зазвичай дають хороший результат та дозволяють поліпшити якість життя.