Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Люмбалгія

Для лікування ЛЮМБАЛГІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЛЮМБАЛГІЯ

Терміном люмбалгія позначають біль в нижній частині спини, що виникає в результаті ураження поперекових м'язів і / або структур хребетного стовпа. Найчастіше біль у попереково-крижової області має ниючий характер, залишається з людиною тривалий час і посилюється при рухах в попереку, в певних позах, при ходьбі. Слід зазначити, що люмбалгія є одним з найбільш поширених больових синдромів — за статистикою, з нею стикається близько 50% населення розвинених країн.

Іноді появі люмбалгії передує люмбаго — напади гострого «прострілюючого» болю в попереку, що виникають внаслідок незграбних рухів або важких фізичних навантажень. Спочатку болі виникають періодично і тривають кілька хвилин або годин. Надалі напади з'являються все частіше і тривають все довше, з часом переходячи в хронічний біль (люмбалгію).

Причини

Біль у нижній частині спини довгий час розглядався лікарями в основному як прояв попереково-крижового радикуліту. Однак пізніше з'ясувалося, що компресійна радикулопатія (пошкодження корінців спинного мозку) є причиною люмбалгії всього в 7-8% випадків.

У переважній більшості випадків у хворих з люмбалгією виявляють так звані неспецифічні (скелетно-м'язові, механічні) болі — їх частка становить цілих 80-90%.

Основні причини неспецифічних болів в попереку:

  • перерастяжения і мікророзриви м'язів внаслідок необережних рухів або інтенсивних фізичних навантажень;
  • прояви остеохондрозу — дегенеративні зміни в міжхребцевих дисках, фасеткових суглобах, хребцях;
  • патоморфологічні зміни хребта — грижа міжхребцевого диска, зміщення хребців, стеноз хребетного каналу і т.д.

У рідких випадках причиною хронічних болів в спині можуть бути серйозні захворювання: пухлини, травми, інфекції, ревматичні ураження. Їх частка в структурі причин люмбалгії становить менше 7%.

Діагностика

Провідну роль у виявленні причини люмбалгії відіграє з'ясування скарг хворого, збір анамнезу (історії хвороби), а також коротке соматичне і неврологічне обстеження. За їх допомогою лікарі можуть своєчасно запідозрити і виявити важкі специфічні захворювання, для яких характерні так звані «червоні прапорці».

Примітно, що візуалізуючі методи дослідження (рентгенографія, КТ, МРТ) є малоінформативними в діагностиці люмбалгій. Отримані з їх допомогою дані далеко не завжди корелюють з виразністю больового синдрому. Дегенеративні зміни в хребті досить часто виявляють у людей, які зовсім не страждають болями в попереку. І, навпаки, у багатьох хворих з люмбалгією може зовсім не бути ознак ураження хребта.

«Червоні прапорці» — симптоми тривоги при болях в попереку:

  • нетиповий больовий синдром (відсутність зв'язку болів з рухами в спині, їх посилення при дефекації, сечовипусканні або статевому акті, незвичайна локалізація болю з іррадіацією в живіт, піхву, пряму кишку, промежину і т.д.);
  • недавно перенесена травма спини;
  • супутнє підвищення температури тіла, симптоми інтоксикації;
  • ознаки дисфункції тазових органів або ураження спинного мозку;
  • ознаки психічних розладів, які могли спровокувати появу болю в спині (соматоформний розлад).

При виявленні симптомів тривоги людині проводять більш ретельне обстеження, що дозволяє встановити достовірну причину больового синдрому.

Лікування

Лікування люмбалгії різного генезу починають з призначення нестероїдних протизапальних засобів (Диклофенак, Ксефокам, Лорноксикам). Застосовувати їх можуть у вигляді мазей, гелів, таблеток або ін'єкцій. При гострому нападі люмбаго для швидкого купірування болю в спині можуть використовувати медикаментозні блокади — введення знеболюючих і протизапальних засобів в місце поряд з ураженим спинномозковим корінцем.

Досить ефективними методами боротьби з хронічним болем в спині є мануальна терапія, голкорефлексотерапія, фізіотерапія, масаж спини і лікувальна фізкультура. З їх допомогою можна істотно зменшити больовий синдром і поліпшити функціональний стан хребта.