Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ХРОНІЧНА ОБСТРУКТИВНА ХВОРОБА ЛЕГЕНЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ХРОНІЧНА ОБСТРУКТИВНА ХВОРОБА ЛЕГЕНЬ

Хронічна обструктивна хвороба легень

Хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ) – це патологія, при якій порушується прохідність бронхів, відбуваються структурні зміни в тканинах легенів, що призводить до порушення їх нормальної вентиляції. Захворювання характеризується такими проявами, як кашель з мокротою, задишка та зміна кольору шкіри.

ХОЗЛ небезпечна тим, що має незворотний та прогресуючий характер. Найчастіше хвороба вражає чоловіків після сорока років, може призводити до інвалідизації і навіть смерті.

Причини розвитку хронічної обструктивної хвороби легень

Серед причин розвитку хронічної обструктивної хвороби легень:

  • Куріння. Є найбільш частою причиною розвитку захворювання (від 90 до 95% випадків),
  • Умови роботи. Якщо робота пов'язана з вдиханням забрудненого повітря, то це може призводити до ХОЗЛ. Серед шкідливих професій, які можуть призводити до розвитку даної патології, потрібно вказати будівельників, залізничників, працівників целюлозно-паперових комбінатів та ін.
  • Інфекції нижніх дихальних шляхів.
  • Генетична схильність, яка стає причиною недостатності альфа1-антитрипсину, сполуки, що захищає легені від пошкоджень.

Симптоми хронічної обструктивної хвороби легень

Під впливом несприятливих чинників внутрішні оболонки бронхів запалюються, починає вироблятися більше бронхіального слизу. Знижується прохідність бронхів, відбувається деформація бронхіальних стінок або емфізематозні зміни тканини легенів. Це призводить до зниження рівня кисню та підвищення рівня вуглекислого газу в крові.

Перші стадії ХОЗЛ проходять практично безсимптомно. Першим симптомом захворювання є кашель. Спочатку він може виникати періодично, але поступово стає щоденним явищем. Дихання стає жорстким, прослуховуються хрипи.

Також досить ранніми симптомами є харкотиння, яке зазвичай з'являється вранці, задишка (спочатку при фізичних навантаженнях, а потім і в спокої). Якщо приєднується інфекція, то мокрота стає гнійної та виділяється рясніше. Може спостерігатися ціаноз шкірних покривів.

В разі активного розвитку хвороби може виникнути ряд ускладнень: дихальна недостатність, пневмонія, серцева недостатність, легеневе серце. ХОЗЛ може значно погіршити якість життя і навіть привести до летального результату.

Діагностика хронічної обструктивної хвороби легень

Діагностикою та лікуванням ХОЗЛ займається лікар-пульмонолог. При підозрі на цю патологію призначається ряд обстежень. Зазвичай для діагностики хронічної обструктивної хвороби легень призначають спірометрію. Це дослідження показує, як функціонують легені.

Робиться цитологічне дослідження мокротиння, з його допомогою можна визначити ступінь запалення бронхів. Також призначаються аналізи крові, рентген легенів. Додатково можуть призначатися бронхоскопія та ЕКГ. Важливо точно поставити діагноз, виключити інші хвороби дихальної системи зі схожими симптомами.

Лікування хронічної обструктивної хвороби легень

Лікування ХОЗЛ передбачає не тільки медикаментозну терапію, але і корекцію способу життя. В першу чергу потрібно з'ясувати причину появи хвороби та усунути її (відмова від куріння).

Зазвичай призначаються муколітики, препарати, що розширюють бронхи, глюкокортикоїди. Частина препаратів призначається у вигляді інгаляцій, таким чином ліки потрапляють безпосередньо в бронхи. Якщо приєдналася інфекція – необхідне вживання антибіотиків.

Правильно підібране лікування дозволить сповільнити прогресування захворювання, уникнути ускладнень, поліпшити якість життя.