Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГІРКОТА У РОТІ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГІРКОТА У РОТІ

Гіркота у роті

Гіркота в роті є однією з найбільш поширених скарг, що пред'являються на прийомі у гастроентеролога. Вона нерідко з'являється в комплексі з іншими неприємними симптомами, такими як нудота, відрижка, погана сприйнятливість жирної їжі та диспепсичні явища. Описаний симптомокомплекс найчастіше вказує на жовчнокам'яну хворобу, на користь якої також говорять напади жовчної кольки — різкого переймоподібного болю в правому підребер'ї.

Іноді гіркота в роті буває ніяк не пов'язана з жовчнокам'яною хворобою. Вона може з'являтися при ГЕРХ, дискінезії жовчного міхура і сфінктера Одді, а також функціональних розладах шлунково-кишкового тракту. В такому випадку відчуття гіркоти у роті зазвичай супроводжується підвищеним газоутворенням, здуттям живота, запором або діареєю. Неприємні симптоми виникають після переїдання, вживання жирної або смаженої їжі, копченостей.

Причини

Головною причиною гіркоти у роті виступає дуоденогастральний і дуоденогастроезофагеальний рефлюкс, в результаті яких відбувається закидання жовчі в верхні відділи шлунково-кишкового тракту і потім в ротову порожнину. До цього можуть приводити як органічні ураження органів травної системи, так і різні порушення моторики шлунково-кишкового тракту.

Захворювання, які можуть супроводжуватися гіркотою в роті:

  • жовчнокам'яна хвороба;
  • хронічний панкреатит;
  • гастрити;
  • виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • функціональні розлади гепато-біліарного тракту.

Біліарний рефлюкс, особливо в поєднанні з рефлюксом шлункового соку, виявляє негативний вплив на органи верхнього відділу шлунково-кишкового тракту і може призводити до серйозних наслідків. Згодом у людини може виникати тяжкий езофагіт, метаплазія і навіть аденокарцинома (рак стравоходу). У деяких хворих також може розвиватися ларингоспазм, фарингіт та інші хвороби дихальної системи.

Діагностика і лікування

При появі гіркоти у роті та інших супутніх їй симптомів хворому проводять повноцінне обстеження, яке дозволяє встановити причину рефлюксу і поставити правильний діагноз. Обстеження може включати УЗД, езофагогастродуоденоскопію, pH-метрію, тест з інгібітором протонної помпи, загальний і біохімічний аналізи крові, аналіз калу та інші необхідні аналізи.

Тактика лікування патології безпосередньо залежить від того, яка хвороба стала причиною появи гіркоти у роті. При гастритах і ГЕРХ пацієнтам призначають антисекреторні засоби, прокінетики і антациди. При виразці найчастіше проводять курс ерадикаційної терапії, а при ЖКХ призначають препарати урсодезоксихолевої кислоти для розчинення жовчних каменів. При наявності великих каменів їх можуть дробити за допомогою ультразвуку або спеціального лазера. У разі гострого нападу жовчної кольки з гострим холециститом хворому може знадобитися операція — лапароскопічна холецистектомія.

Слід зазначити, що на ранніх етапах лікування гіркоти у роті дає набагато кращі результати, ніж в запущених випадках. Наприклад, гіпокінезія жовчного міхура піддається терапії набагато краще, ніж жовчокам'яна хвороба, що розвинулася при тривалому застої жовчі в результаті відсутності лікування. Тому при появі гіркоти у роті слід якомога раніше звертатися до фахівця і починати активно стежити за власним здоров'ям.