Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ФУРУНКУЛЬОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ФУРУНКУЛЬОЗ

Фурункульоз

Фурункульоз – це захворювання, при якому запалюються волосяні фолікули. Патологія поширюється на прилеглі до них тканини та супроводжується запальним процесом з утворенням гною і некротичними процесами.

Найчастіше фурункульоз локалізується в області шиї, обличчя, стегон, спини.

Причини розвитку фурункульозу

Безпосередньою причиною розвитку фурункульозу є патогенна та умовно-патогенна мікрофлора, яка провокує запалення волосяних фолікулів. Найчастіше збудником захворювання виступають стафілококи.

Серед чинників, що провокують появу патології:

  • травми з порушенням цілісності шкіри,
  • переохолодження шкіри,
  • надмірна робота сальних залоз,
  • порушення гігієни,
  • наявність в організмі хронічного вогнища запалення,
  • зниження імунітету,
  • цукровий діабет,
  • недостатність ряду вітамінів,
  • інтоксикації.

Фурункульоз може з'явитися в результаті впливу кількох з перерахованих вище факторів.

Види фурункульозу

Розрізняють місцевий та загальний фурункульоз.

Про місцевий фурункульоз кажуть, коли патологія займає обмежену ділянку шкіри, наприклад, знаходиться виключно в області шиї або в області попереку, та число фурункулів невелике. Причиною появи місцевого фурункульозу вважається недотримання правил гігієни або неправильне лікування одиничного фурункула.

Загальний фурункульоз поширюється на досить великі площі. Він частіше спостерігається у людей з ослабленим імунітетом, хронічними захворюваннями, при сильному переохолодженні.

Також розрізняють гострий та хронічний фурункульоз.

Симптоми фурункульозу

Фурункул можна «впізнати» за характерними ознаками. На шкірі з'являється конус, який відрізняється більш червоним кольором та болить при дотику. У центрі конуса накопичується твердий інфільтрат. Поступово відбувається «дозрівання» фурункула, він збільшується в розмірах до 3 см в діаметрі. У центрі утворюється гнійно-некротичний стрижень. Потім на 3-7 день він проривається, і гній виливається на поверхню. Коли гній повністю вийде, стає видно так званий «кратер», який через кілька днів затягується.

При фурункульозі утворюється кілька фурункулів – одночасно або послідовно. Деякі з них можуть не мати гнійно-некротичного стрижня, інші - бути дуже великими і болючими.

Крім візуальних ознак фурункульозу серед характерних симптомів можна назвати підвищення температури, озноб, головний біль, слабкість. Такі симптоми характерні для гострого фурункульозу.

В разі хронічного фурункульозу хвороба має затяжний перебіг. Висипання можуть з'являтися та зникати протягом декількох років.

Діагностика та лікування фурункульозу

Лікуванням фурункульозу займається дерматолог або хірург. Лікар зможе діагностувати фурункульоз за зовнішнім виглядом. Однак можуть додатково призначатися аналізи крові, а також аналіз вмісту фурункула для визначення бактерії-збудника.

Лікування фурункульозу може припускати застосування спеціальних мазей з антибактеріальним, протизапальним та знеболювальним ефектом. Але частіше потрібне хірургічне лікування. В цьому випадку фурункул розкривають, видаляють гній та некротичні тканини, обробляють антисептичними засобами.

В разі необхідності лікар може призначити вживання антибіотиків всередину, а також імуномодулюючі препарати.

Самолікування при фурункульозі неприпустимо, тому що може привести до погіршення стану. Не можна самостійно розкривати та намагатися видавити фурункули.

Не лікувати фурункульоз теж не можна, тому що на його тлі може виникнути ряд небезпечних ускладнень, таких як тромбофлебіт, лімфаденіт, флегмона, сепсис. Для того, щоб не допустити цього, при появі ознак фурункульозу, треба відразу ж звернутися за допомогою до лікаря і пройти необхідне лікування.