Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АДЕНОМА ПРОСТАТИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АДЕНОМА ПРОСТАТИ

Аденома простати

Аденомою простати називають стан, що характеризується доброякісною гіперплазією (збільшенням в розмірах) передміхурової залози. Це дуже поширена чоловіча патологія, яка зустрічається приблизно у половини чоловіків у віці старше 40-50 років.

Розростаючись, передміхурова залоза здавлює уретру, заважаючи нормальному сечовипусканню. Також це призводить до збільшення і запалення сечового міхура, може стати причиною появи хронічної ниркової недостатності, викликати повне перекриття сечівника.

Причини розвитку аденоми передміхурової залози

На сьогодні точні причини розвитку доброякісної гіперплазії простати не визначені. Однак виявлено чіткий зв'язок з віком. Головним чинником, що підвищує ймовірність розвитку аденоми, є вік понад 40 років. Вважається, що з віком у чоловіків розвивається гормональний дисбаланс (зниження рівня тестостерону), який може призводити до розвитку аденоми передміхурової залози.

Симптоми аденоми простати

Симптоматика аденоми простати залежить від стадії її розвитку:

Початкова стадія характеризується мінімальною симптоматикою та проявляється в прискореному сечовипусканні вночі, струмінь сечі стає більш млявим.

Друга стадія. При сечовипусканні доводиться тужитися, струмінь сечі переривчастий, сечовий міхур спорожняється не повністю, збільшується в розмірах. Під час сечовипускання може з'являтися відчуття печіння, болю в надлобковій області та в попереку.

Третя стадія. Аденома простати розростається настільки, що сильно стискає сечовипускальний канал. Сечовий міхур сильно збільшується, сеча виділяється маленькими порціями. Можливі сильні болі внизу живота. Передміхурова залоза може повністю перекрити відтік сечі, що призведе до ситуації, що вимагає термінової медичної допомоги.

Крім перерахованих вище проявів аденоми простати можуть спостерігатися:

  • слабкість,
  • зниження апетиту, запор,
  • сухість у роті, запах сечі з рота,
  • сеча стає каламутною і в ній може бути кров,
  • болісна еякуляція.

Може розвинутися хронічна ниркова недостатність, виникнути інфекційні хвороби сечостатевої системи.

Діагностика аденоми простати

Для діагностики аденоми простати:

  • Лікар проводить огляд з пальцевим ректальним дослідженням.
  • Робиться УЗД передміхурової залози, нирок, сечового міхура.
  • Призначаються лабораторні аналізи. Загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз, в якому досліджується вміст креатиніну, визначається рівень простато-специфічного антигену для оцінки ризику розвитку раку простати.
  • Урофлоуметрія, уретроцітоскопія.

Лікування аденоми простати

Лікування аденоми передміхурової залози підбирається виходячи зі стадії захворювання та загального стану здоров'я. Займається діагностикою та лікуванням аденоми уролог.

На ранніх стадіях зазвичай застосовують консервативне лікування. Може призначатися медикаментозна терапія: α-адреноблокатори, інгібітори 5-альфа редуктази. Якщо аденома ускладнилася інфекцією, прописуються антибіотики.

На більш пізніх стадіях рекомендується хірургічне лікування. На сьогодні є кілька методів оперативного втручання при аденомі передміхурової залози:

  • Трансуретральна резекція. Видалення частини передміхурової залози проводиться за допомогою ендоскопічної техніки, доступ до простати забезпечується через уретру. Рекомендується при невеликих аденомах.
  • Аденомектомія. Видалення проводиться через черевну порожнину. Операція підходить для великих аденом. Часто застосовується лапароскопічна техніка видалення через невеликий розріз в кілька сантиметрів.
  • Лазерні методики. Лазерна вапорізація, лазерна енуклеація. У цих випадках як хірургічний інструмент використовується лазер.

Вибирати, який з методів лікування, оптимальний, повинен лікар виходячи з картини захворювання та індивідуальних особливостей пацієнта.