Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АБСЦЕС ГОЛОВНОГО МОЗКУ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АБСЦЕС ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Абсцес головного мозку

Абсцес головного мозку – це запальний процес, який зачіпає речовину мозку та проходить з утворенням гною. Це небезпечна патологія, при якій можуть сильно підвищуватися внутрішньочерепний тиск, порушуватися мозковий кровообіг та виникати проблеми в роботі мозку.

Захворювання потребує лікування в умовах стаціонару.

Види абсцесу головного мозку

Залежно від місця локалізації розрізняють три типи абсцесів головного мозку:

  • Внутрішньомозковий абсцес виникає при гнійних процесах в самих тканинах мозку.
  • Субдуральний абсцес розвивається під твердою мозковою оболонкою.
  • Епідуральний абсцес знаходиться між твердою мозковою оболонкою і черепом.

Причини виникнення абсцесу головного мозку

Причин розвитку абсцесу головного мозку може бути декілька:

  • Черепно-мозкова травма, при якій внаслідок проникаючого поранення відбувається проникнення інфекції всередину черепної коробки.
  • ЛОР-захворювання. Запальні процеси в середньому, внутрішньому вусі та придаткових пазухах носа можуть стати джерелом запального процесу, що розвивається в мозкових оболонках та прилеглих до них відділах головного мозку.
  • Запальні захворювання легенів. Джерелом запального процесу всередині черепної коробки може стати тромб, що відірвався при запальних процесах в легенях, який з потоком крові потрапляє в судини головного мозку. Спровокувати абсцес мозку можуть пневмонія, абсцес легенів.
  • Післяопераційні ускладнення. Можуть проявитися після нейрохірургічних втручань.

Також причинами абсцесу головного мозку можуть бути інфекції шлунково-кишкового тракту, сепсис, бактеріальний ендокардит.

У розвитку запального процесу всередині черепної коробки найчастіше беруть участь стрептококи, стафілококи, ентеробактерії, бактероїди.

Симптоми абсцесу головного мозку

При абсцесі головного мозку немає симптомів, які властиві тільки цієї патології. Симптоми схожі з тими, що з'являються при новоутвореннях в головному мозку та при менінгіті.

Найбільш часто виникають симптоми:

  • сильний головний біль,
  • блювота,
  • сильне підвищення температури,
  • втома, сонливість, слабкість,
  • пітливість,
  • напади схожі на епілептичні.

Також симптоми залежать від місця локалізації абсцесу.

Діагностика абсцесу головного мозку

При діагностиці абсцесу головного мозку важливу роль відіграє збір анамнезу, визначення джерела інфекції, конкретного збудника.

Серед візуальних методів діагностики використовуються комп'ютерна та магнітно-резонансна томографія. Однак КТ може бути недостатньо інформативною на початковій стадії розвитку процесу. Так, якщо проводити комп'ютерну томографію на початку запального процесу, осередок запалення буде виглядати, як зона зниженої щільності, що має неправильну форму. При подальшому розвитку патологічного процесу контури місця, де розвивається гнійний процес, набуває правильної округлої форми та стають більш помітними.

Більшу точність і результативність дає МРТ діагностика, яка дозволяє точно визначити абсцес мозку навіть у перші дні виникнення патології.

Лікування абсцесу головного мозку

На ранніх стадіях захворювання та в випадках, коли обсяг скупчень гною займає не більше 2,5 см, призначається консервативне лікування. Призначаються антибіотики широкого спектра дії. Якщо проводилася стереотаксична біопсія і визначено збудник абсцесу, то підбирається конкретний антибіотик, який «працює» для даної інфекції.

Але досить часто при діагностуванні абсцесу мозку потрібне хірургічне лікування. Найчастіше це установка дренажу, через який можна прибирати гній, та вводити антибіотики. Також можливий інший хірургічний варіант – стереотаксична аспірація, яка застосовується для абсцесів, які важкодоступні та знаходяться глибоко.

Попри те, що абсцес мозку – серйозна патологія, своєчасне звернення до лікаря дає всі шанси на ефективне лікування та відновлення здоров'я.